top of page
houding.jpg

Aandachts- en werkhouding

Wanneer je een taak uit moeten voeren is het fijn als je je aandacht bij het werk kunt houden en als je werkhouding past bij de taak.

Wanneer je bijvoorbeeld een schrijfles hebt, is kletsen met de buurman/vrouw niet heel handig. Wanneer je moet samenwerken h is het erg lastig als je niets zegt. Een passende werkhouding vinden bij de taak is niet altijd vanzelfsprekend en de vaardigheden die missen, gaan we dan inoefenen.

Dit doe ik volgens de onderstaande stappen!

  • Wat moet ik doen?

  • Hoe moet ik dat doen?

  • Ik doet het!

  • Ik controleer mijn werk.

  • Wat doe ik hierna?

 

Deze stappen geven houvast en zeker voor leerlingen die een taak niet altijd goed overzien, zijn deze stappen erg helpend. De stappen zijn niet alleen toe te passen bij het schooltaken, maar zeker ook bij taakjes in en rondom het huis. Want ook bij het opruimen van je kamer, je tas inpakken, het ochtendritueel en nog veel meer is taakgerichtheid nodig.

 

Wanneer leerlingen volgens deze stappen gaan werken en zij komen er niet uit, kunnen ze ook gerichter vragen stellen. In plaats van “ik snap het niet” kunnen leerlingen duidelijk aangeven bij welke stap ze vastlopen. En wanneer je wil dat een leerling of je zoon/dochter zelfstandiger bepaalde taken uit gaat voeren, kun je ook gerichter feedback geven.

bottom of page